DAR NV
Openbaar en gemeentelijk belang
Openbaar belang
De Dar is een overheidsgedomineerde N.V. die voor de 7 deelnemende regiogemeenten de huishoudelijke afvalinzameling verzorgt. Voor Nijmegen voert Dar daarnaast ook de stadsreiniging, ongediertebestrijding, beheer openbaar groen en gladheidsbestrijding uit. Waar mogelijk zet Dar daarbij mensen in met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Gemeentelijk belang
Als gemeente zijn we aandeelhouder van Dar. Het aandeel van Nijmegen bedraagt 73,9%. Daarnaast zijn we klant van Dar. Jaarlijks sluiten Dar en gemeente Nijmegen (en andere gemeenten in de regio) een dienst- verleningsovereenkomst (DVO) voor de invulling van de uitvoerende taken. Het gegeven dat alle regiogemeenten zowel aandeelhouder als klant van Dar zijn bevordert een efficiënte regionale inzameling en verwerking van alle huishoudelijke afvalstromen.
Actualiteiten en risico's
Nieuw strategisch plan
In samenwerking met de regiogemeenten werkt Dar aan de ontwikkeling van een nieuw strategisch plan voor 2024-2028. Gelijk het huidige strategische plan is de inzet van Dar om zich als bedrijf en organisatie te verstevigen, de dienstverlening naar gemeenten en haar inwoners steeds verder te verbeteren en een strategische partner te zijn voor gemeenten en andere stakeholders in de regio op weg naar een circulaire economie en samenleving.
Afvalscheiding en hergebruik
Dar stelt zich tot doel samen met de gemeenten minimaal de landelijke doelstellingen te realiseren op het gebied van afvalscheiding en recycling. Met de gescheiden inzameling en verwerking van luiers en incontinentie-materiaal hebben we hierin een volgende stap gezet. We zien goede resultaten en gaan hiermee door.
Om verdere stappen te kunnen zetten naar een circulaire economie ontwikkelen we samen met Dar een nieuw afvalbeleidsplan. Naast het principe van “de vervuiler betaalt” beogen we daarbij in te zetten op een verbetering van het serviceniveau voor bewoners om herbruikbare afvalstromen te kunnen scheiden én een verlaging van het serviceniveau op restafval. Met name bij bestaande en nieuw te ontwikkelen hoogbouw is er nog de nodige milieuwinst te behalen.
Beheer openbare ruimte
Naast de afval- en reinigingstaken verricht Dar ook de integrale uitvoering van een groot deel van het beheer van de openbare ruimte. Dus ook van het groen en het onderhoud aan de wegen. We stimuleren DAR om steeds verder te groeien in de integrale dienstverlening.
Fysieke belasting beladers
De landelijke aandacht voor de fysieke belastbaarheid van beladers neemt toe en zal op enig moment vorm krijgen in striktere regelgeving. Dat kan op termijn consequenties hebben voor de wijze waarop huishoudelijke afvalstromen worden ingezameld en/of het kostenniveau van de inzameling.
Biodiversiteit in het groenbeheer
De aandacht voor biodiversiteit neemt sterk toe. Dit heeft consequenties voor de uitvoering van het groenbeheer door Dar. Zo zal er bijvoorbeeld minder vaak en minder intensief worden gemaaid en ook de snoeiwerkzaamheden zullen anders worden georganiseerd.
Herinrichting Dar-terrein
Door de groei in activiteiten voldoet het huidige terrein van Dar niet meer. Daarom zal het terrein grondig moeten worden heringericht. Dat zal in de komende jaren zijn beslag moeten krijgen. In dat traject worden meteen een aantal verduurzamingsmaatregelen meegenomen.