Paragrafen

Openbaarheidsparagraaf

De Wet open overheid (verder Woo) beoogt een transparanter en actief openbaar makende overheid te bereiken. Zo wordt het belang van openbaarheid van publieke informatie voor de democratische rechtsstaat, de burger, het bestuur en de economische ontwikkeling beter gediend.

De Woo bestaat uit drie onderdelen. Hieronder geven we per onderdeel aan welke resultaten we in 2025 willen bereiken. De kosten voor het implementeren van de Woo zijn opgenomen onder het programma Bestuur en Organisatie.

  1. De openbaarmaking op initiatief van de gemeente (actieve openbaarmaking)

We starten in (de loop van) 2025 met het openbaar maken van de volgende informatiecategorieën op een nieuw gemeentelijk platform (zie hieronder 3a). Enkele informatiecategorieën maken we al openbaar maar nog niet met de juiste metadata via het nieuwe publicatieplatform (zie 3a).  

  • ontwerpen van wet- en regelgeving met adviesaanvraag;
  • vergaderstukken gemeenteraad;
  • agenda’s en besluitenlijsten van collegevergadering;
  • adviezen;
  • jaarplannen en jaarverslagen van bestuursorganen;
  • Woo verzoeken en –besluiten;
  • beschikkingen voor zover het betreft omgevingsvergunningen

We verwachten dat deze categorieën van informatie in de loop van 2025 openbaar gemaakt moeten worden.

  1. De openbaarmaking op verzoek (passieve openbaarmaking)
    1. We werken in 2025 verder aan het verbeteren van het tijdig afhandelen van Woo-verzoeken. We streven er naar minimaal 90% van de Woo verzoeken binnen de beslistermijn te beantwoorden. [1]  

Dit doen we door tijdig op het verzoek te beslissen of door met verzoeker afspraken te maken over de wijze waarop we het verzoek behandelen. Dit laatste komt met enige regelmaat voor vanwege de omvang van verzoeken.

    1. De kwaliteitsverbetering van het proces, ingezet in 2024, zetten we voort. Dit doen we door:
  • kort na de ontvangst van een Woo-verzoek voeren we een startgesprek met de betrokken collega’s om de behandeling van het Woo-verzoek te versoepelen en versnellen. Zo nodig sluiten hier specialisten vanuit bureau Documentaire Informatievoorziening en het Regionaal Archief Nijmegen bij aan;
  • we organiseren bijeenkomsten over de behandeling van Woo-verzoeken wanneer daaraan behoefte is;
  • waar nodig en mogelijk voeren we verdere verbeteringen door in het werkproces.  
    1. We vereenvoudigen het proces voor het opvragen van camerabeelden door middel van een portal waar verzoekers zelf hun foto kunnen downloaden.
  1. Informatiehuishouding

Het op orde hebben van de informatiehuishouding maakt onderdeel uit van zowel de reguliere werkpraktijk als projectmatige kwaliteitsverbeteringstrajecten. Wanneer de informatiehuishouding op orde is, versnelt en vereenvoudigt dat het zoeken naar documenten.

  1. We gebruiken een publicatieplatform waarop we documenten actief openbaar maken. De bedoeling is dat er één platform is voor alle door de gemeente openbaar te maken informatie, waarvandaan deze informatie automatisch beschikbaar is en benaderbaar is vanuit landelijke platforms.
  2. Ontwikkeling van informatiebeheerplannen. We hebben een informatiebeheerplan voor enkele bestandsomgevingen gereed. Hierna zal mogelijk een verbeterslag moeten volgen van die bestandsomgeving.

Cultuur, houding en gedrag
De Woo heeft niet alleen betrekking op de informatievoorziening en technische aspecten maar ook op de houding, het gedrag en de cultuur binnen onze organisatie. Het gaat erom dat onze organisatie transparantie en openheid omarmt als fundamentele waarden. Dit houdt in dat eenieder in de gemeentelijke organisatie zich bewust is van het belang van transparantie en openheid in zowel dagelijks werk als in besluitvormingsprocessen. Het vereist een cultuur waarin informatie actief wordt gedeeld, toegankelijk is en begrijpelijk wordt gemaakt voor het publiek. Om de houding en het gedrag in overeenstemming te brengen met de Woo investeren we in bewustwordingscampagnes en trainingen.

 Op grond van indicatoren van het VNG. Zie het ‘Meerjarenplan om de Wet open Overheid bij gemeenten bij gemeenten te implementeren’.

[1]  Op grond van indicatoren van het VNG. Zie het ‘Meerjarenplan om de Wet open Overheid bij gemeenten bij gemeenten te implementeren’.

Deze pagina is gebouwd op 11/15/2024 11:49:12 met de export van 11/15/2024 11:39:58