Paragrafen

Verbonden partijen

GR regio Arnhem-Nijmegen (Groene Metropoolregio)

Openbaar en gemeentelijk belang

De Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen (GMR) is, als opvolger van de Regio Arnhem-Nijmegen, op 1 januari 2021 van start gegaan. Tot de GMR behoren achttien gemeenten. Deze gemeenten werken samen aan de koers van onze regio. We staan voor de uitdaging hoe om te gaan met groei van wonen, werken en mobiliteit. Als gemeente streven we naar een goede en opgavegerichte samenwerking tussen de deelnemende gemeenten en partners in de regio om zo een wezenlijke bijdrage te leveren aan het realiseren van onze gezamenlijke ambities. Hierbij wordt intensief samengewerkt met de Stichting Economic Board regio Arnhem-Nijmegen, een zogenaamde triple helix-organisatie, waarbinnen ondernemers, onderwijs- en kennisinstellingen en overheid samenwerken. De gemeenschappelijke opgaven zijn vastgelegd in een Regionale Agenda. Deze geeft inhoud aan de versterkte regionale samenwerking en draagt bij aan de versterking en ontwikkeling van de regionale ambities en speerpunten, aansluitend bij de ambities uit de lokale collegeprogramma’s én de agenda’s van provincie, Rijk en Europa. De huidige Regionale Agenda kent een looptijd tot eind 2024. In het voorjaar heeft de GMR de concept Regionale Agenda voor 2025-2028 aan de gemeente aangeboden. Hierop heeft de gemeente Nijmegen een positieve zienswijze afgegeven. Nijmegen heeft de ambitie om op alle vijf de regionale opgaven in te tekenen.

Actualiteiten en risico's

Uitgangspunt is dat de GMR per 1 januari 2025 uitvoering gaat geven aan een vierjarig uitvoeringsprogramma zoals vastgelegd in de Regionale Agenda 2025-2028. In het najaar zal deze worden vastgesteld. De gemeenschappelijke ambities op belangrijke thema’s zoals deze in de agenda zijn opgenomen zijn in nauwe samenspraak in en afstemming met de regio tot stand gekomen. Het benodigde budget voor het regiobureau wordt gefinancierd uit een bijdrage van alle zeventien deelnemende gemeenten die per 1 januari 2025 onderdeel van de GMR uitmaken.

Risico’s:
De gemeente Montferland heeft besloten per eind 2024 uit de GMR te treden. Concreet betekent dit dat de GMR per 1 januari 2025 nog uit zeventien samenwerkende gemeenten bestaat. In een aantal GMR-gemeenten spelen discussies over mogelijke vormen van samenwerkingen of fusies. Op termijn zou dit ertoe kunnen leiden dat ook andere gemeenten besluiten uit te treden. Er zijn zorgen over de meerjarige financiële ontwikkelingen van een aantal gemeenten in de GMR. Vooruitlopend op de mogelijke financiële ravijnjaren vanaf 2026 en verder maakt een aantal gemeenten een voorbehoud ten aanzien van hun meerjarig financieel commitment aan de GMR. Verder zien we in de Regionale Agenda een verschuiving van planvorming naar uitvoering, waarbij het capaciteitsvraagstuk een belangrijk aandachtspunt is.

Deze pagina is gebouwd op 11/15/2024 11:49:12 met de export van 11/15/2024 11:39:58