Cultuur en Cultureel Erfgoed

Doelenboom

Doelenboom

Ambitie

We zijn een aantrekkelijke stad met een bereikbaar en hoogwaardig cultureel aanbod en hebben een cultureel klimaat gericht op vernieuwing en innovatie

Toelichting

We willen cultureel aanbod in de stad met een dusdanige kwaliteit dat het blijvend bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van Nijmegen voor inwoners, bezoekers, bedrijven en organisaties. Het culturele aanbod maakt Nijmegen niet alleen aantrekkelijk om te verblijven, maar draagt ook bij aan het welzijn van onze inwoners. We vinden het daarom belangrijk dat het aanbod divers is, bereikbaar is voor iedereen en iedereen mee kan doen. Om het culturele aanbod op peil en actueel te houden geven we ruimte aan innovatie en vernieuwing.

Doel

We maken kunst en cultuur toegankelijk voor en door iedereen

Toelichting

We willen dat cultuur voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk is en dat zoveel mogelijk mensen kunnen participeren en profiteren van cultuur. Naast het blijvend verlagen van de drempels tot cultuur willen we bestaande en nieuwe doelgroepen laten deelnemen aan cultuur door het aanbod te versterken en vernieuwen. We richten ons op drie speerpunten. Ten eerste cultuur op school. We willen een vaste plek voor kunst, cultuur en creativiteit in het onderwijs. De opgaven van onze tijd vragen niet alleen om snelle technische reacties, maar ook om slimme en creatieve oplossingen uit het domein van kunst en cultuur. Als tweede richtten we ons op cultuurparticipatie. De cultuurparticipatie is hoog in Nijmegen en dat willen we zo houden. Als laatste ligt onze focus op publiek. We willen een benadering waarin iedereen mee kan doen en waar ruimte is voor verschillende perspectieven. We willen een aanbod dat toegankelijk en aansprekend is voor verschillende groepen.

Criteria

  • Een kwalitatief goed aanbod van cultuureducatie op scholen primair onderwijs.
  • Verbinding, ontmoeting en samenwerking tussen cultuur en andere domeinen (bedrijfsleven, onderwijs en sociaal domein).
  • Het culturele aanbod is gedifferentieerd, gevarieerd en toegankelijk voor een breed publiek.

Activiteiten

  • We stimuleren cultureel aanbod voor het onderwijs en ondersteunen instellingen en netwerken die leiden tot meer cultuur op school.
  • We stimuleren groei en bloei van amateurverenigingen door subsidieregelingen.
  • We stimuleren aanbod voor nieuwe publieksgroepen door subsidieregelingen.
  • We verlagen de drempels voor de groep die minder gemakkelijk toegang heeft tot cultuur via de meedoenregeling en stichting Leergeld.
  • We stellen de code Diversiteit & Inclusie als voorwaarde bij alle culturele instellingen die subsidie krijgen.
  • We ondersteunen de streekomroep via subsidie.

Doel

We vergroten de aantrekkingskracht van Nijmegen

Toelichting

Door de aanwezigheid van hoogwaardig cultureel aanbod te stimuleren dragen we bij aan de aantrekkelijkheid van Nijmegen voor bewoners, bezoekers en bedrijven. Het is van groot belang dat onze culturele instellingen en partners in staat zijn om zich professioneel en toekomstbestendig te ontwikkelen. Met ons subsidiehuis zorgen we ervoor dat onze subsidievoorwaarden aansluiten bij onze behoefte om hoogwaardig cultureel aanbod te stimuleren. We sturen meer op inhoudelijke kwaliteit, een sterkere top in de Nijmeegse culturele sector en een innovatief aanbod. Hierbij richten we ons op de volgende punten. Ten eerste op behoud en versterking van het cultureel ecosysteem en het creatieve klimaat. Ten tweede op een veelzijdig aanbod. Hiervoor zijn dynamiek binnen kunst en cultuur belangrijk. We stimuleren aanbod dat actueel, relevant en aansprekend is. Ten derde richten we ons op kwaliteit. We stimuleren de ontwikkeling hiervan. Dat doen we onder andere door een externe adviescommissie de subsidies te laten beoordelen op kwaliteit. We onderzoeken hoe we de ontwikkeling van de beeldende kunst kansrijker kunnen maken. Voor kunst in de openbare ruimte geven we bijvoorbeeld prioriteit aan hoogwaardig, spraakmakend aanbod passend bij een stad met stedelijke allure. Ten vierde richten we ons op de top. Dat betekent dat we inzetten op het krijgen van meer landelijke betekenis met ons cultuuraanbod. We maken ruimte om rijksmiddelen te matchen waar dat nodig is. Om de top te bereiken blijft het noodzakelijk te investeren in een goede basisinfrastructuur in de stad.

Criteria

  • We volgen de Code Diversiteit & Inclusie: om culturele diversiteit in de instellingen te verankeren. We volgen de Fair Practice Code: gedragscode voor ondernemen en werken in cultuursector. En we volgen de Governance Code Cultuur: instrument voor goed bestuur en toezicht in de cultuursector.
  • We sturen op veelzijdig/aanvullend aanbod bij de toekenning van subsidies.
  • We kennen de subsidies toe op basis van het advies van een externe commissie.
  • Ons cultuuraanbod doet mee op (inter)nationaal niveau.

Activiteiten

  • We investeren in hoogwaardig cultureel vastgoed.
  • We geven meerjarige subsidies aan culturele organisaties, die samen zorgen voor een stedelijk aanbod in Nijmegen.
  • We faciliteren netwerkvorming en dragen bij aan een krachtige en vitale culturele sector.
  • We stimuleren professionaliteit en vernieuwing in de culturele sector en dragen bij aan de Cultuur Academy.
  • We vragen grote culturele instellingen om de code Diversiteit & Inclusie, Fair Practise en de Governance Code Cultuur toe te passen, om zo onze culturele organisaties te ontwikkelen en versterken.
  • We werken als onderdeel van de Groene metropoolregio aan de versterking van Cultuurregio 025.
  • We moedigen nieuw aanbod van kwalitatief hoogwaardige cultuur aan door subsidieregelingen culturele projecten en meerjarige culturele programma's.
  • We ontwikkelen hoogwaardige kunstwerken in de openbare ruimte.
  • We stimuleren artistieke kwaliteit door een externe adviescommissie onze subsidies te laten beoordelen: de commissie Groei.  
  • We ondersteunen de top in de Nijmeegse cultuurwereld door het aanbod onder de aandacht van landelijke fondsen en subsidieverstrekkers te brengen.
  • We eren gevestigde namen met de Karel de Grote Oeuvreprijs.
  • We beheren onroerend goed dat bijdraagt aan de doelen van dit programma.

Doel

We geven ruimte aan innovatie en creativiteit

Toelichting

Innovaties vanuit cultuur zijn van betekenis als drijvende kracht achter tal van de brede economische en maatschappelijke ontwikkelingen. Voor innovatie is naast creativiteit een stedelijk klimaat nodig dat bijdraagt aan innovatievermogen van de stad. We zetten in op de volgende speerpunten. Ten eerste bieden we ruimte voor creativiteit. We gaan creativiteit stimuleren en de aanwezigheid ervan zichtbaar maken. Hiervoor is een goede infrastructuur belangrijk. Het gaat dan om aanwezigheid van broedplaatsen, netwerken/platforms, een goed atelierbeleid en de mogelijkheid en ruimte om samen te werken met andere domeinen. Ten tweede zetten we in op talentontwikkeling. Het hebben van talenten zorgt voor een gezonde groei en ontwikkeling van de cultuur in de stad. Talenten inspireren anderen en we kunnen hun kwaliteiten inzetten om maatschappelijke uitdagingen met creatieve oplossingen te benaderen. Ten derde stimuleren we experimenten en innovatie. Dat wil zeggen innovatie van de kunsten zelf, door vernieuwing, verrassing, ontwikkeling van het genre of de discipline. En innovatie in de samenleving met behulp van creativiteit uit de kunst- en ontwerpsector.

Criteria

  • We beoordelen op innovatie, creativiteit en experiment bij toekenning van subsidies.

Activiteiten

  • We stimuleren de ontwikkeling van het festivalklimaat.
  • We faciliteren kunstenaars door middel van atelierruimten en broedplaatsen.
  • We ondersteunen talentvolle kunstenaars door deelname aan Poppunt Gelderland.
  • We steunen talentontwikkeling door inzet van een cultuurscout.
  • We stimuleren jong talent met cultuurprijzen.
  • We stimuleren innovatie en vernieuwing in de culturele sector door middel van subsidieregelingen.

Ambitie

We zijn de oudste stad van Nederland, met een rijke historie en eigen karakter. We benutten dit unieke erfgoed om de aantrekkelijkheid van onze stad voor (nieuwe) bewoners, bedrijven en bezoekers te vergroten en hen nog sterker te verbinden aan de stad

Toelichting

Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Deze rijke historie maakt ons uniek. Het verhaal van onze geschiedenis en ons erfgoed geven de stad een eigen karakter. Wij bieden met dit erfgoed een kwalitatief goede leefomgeving, vergroten de aantrekkingskracht van onze stad voor huidige en nieuwe inwoners, voor bedrijven en voor bezoekers. Erfgoed versterkt de verbinding van inwoners aan 'hun' straat, wijk en aan de stad. Uit diverse onderzoeken blijkt dat historische (binnen)steden ook economisch waardevol zijn. De WOZ-waarde ligt er gemiddeld hoger dan in andere plaatsen. Het behoud staat dus voorop en we willen met erfgoed ook het verhaal van de stad vertellen.

Doel

We zorgen voor bescherming en instandhouding van ons erfgoed

Toelichting

We adviseren en begeleiden wijzigingen en restauraties van bestaande monumenten. Ook brengen we cultuurhistorische waarden in beeld. Aan de hand hiervan vertellen we verhalen en maken we verbeeldingen, omdat zichtbaarheid van de verhalen leidt tot bekendheid met de geschiedenis van de stad en dat zorgt voor draagvlak voor het erfgoedbeleid. Dat draagvlak is van groot belang voor een goede instandhouding en bescherming van ons erfgoed. We bouwen kennis op door bouwhistorische, archeologische of andere onderzoeken. Deze kennis gebruiken we ook om het erfgoed voor een groot publiek toegankelijk te maken. Voor het duurzaam beheer van het digitaal archief hebben we een e-depotvoorziening en zorgen we voor goede aansluiting bij de informatiebeheerketen voor archivering by design. Een e-depot is een elektronische archiefvoorziening waarin informatie duurzaam bewaard wordt en toegankelijk is.

Criteria

  • We adviseren en begeleiden wijzigingen en restauraties aan monumenten op basis van de Erfgoedwet, de Erfgoedverordening en de Nota cultureel erfgoed (2013).
  • We voeren archeologisch onderzoek uit aan de hand van de kwaliteitseisen van de vigerende KNA en op basis van het erfgoedbeleid en de Archeologische beleidskaart.
  • We verbouwen het archeologiedepot en bewaren de archeologische vondsten conform de vigerende KNA, protocol 4010.
  • We adviseren bij ruimtelijke ontwikkelingen en bouwaanvragen conform het facetbestemmingsplan archeologie en de cultuurhistorische waardenkaart.
  • De archieven en collecties in het Regionaal Archief Nijmegen worden beheerd conform het Besluit Informatiebeheer 2013 en de hierin genoemde wet- en regelgeving.

Activiteiten

  • We beschermen monumenten.
  • We begeleiden wijzigingen en herbestemming van monumenten.
  • We voeren de subsidieregeling Duurzame Instandhouding Monumenten uit.
  • We beoordelen plannen met betrekking tot erfgoed.
  • We voeren archeologisch onderzoek uit om de archeologische waarden in de Nijmeegse bodem in beeld te brengen, indien mogelijk te beschermen of te bewaren.   
  • We werken oud archeologisch onderzoek uit voor een hogere proceszekerheid bij nieuwe ontwikkelingen.
  • Voor het fysieke beheer en behoud van het werelderfgoed stellen we jaarlijks in samenwerking met de provincie Gelderland een managementplan op.
  • We onderhouden een eigen archeologisch depot voor het opslaan en bewaren van archeologisch vondstmateriaal.
  • We verbouwen het archeologisch depot, zodat het weer voldoet aan de gestelde eisen.
  • We beheren en onderhouden eigen cultuurhistorische panden.
  • We beheren en onderhouden bijzondere objecten die het (historische) verhaal van de stad vertellen.
  • We zorgen voor een goed geordend en toegankelijk overheidsarchief door overbrenging naar een archiefbewaarplaats, tijdige vernietiging en door advisering voor en toezicht op beheer van de niet-overgebrachte archieven door het Regionaal Archief Nijmegen.

Doel

We maken het verleden zichtbaar en beleefbaar

Toelichting

We koppelen waar mogelijk erfgoed en kunsten aan elkaar en verzilveren daarmee kansrijke samenwerkingen. We dragen financieel bij aan projecten die de Nijmeegse cultuurhistorie verbeelden. We bepalen onze keuzes op basis van de erfgoedstrategie en we werken met de erfgoedaanjager aan de professionalisering van instellingen en verenigingen.  Door de transitie van papier naar digitaal wordt het belang van de digitale dienstverlening van het Regionaal Archief Nijmegen steeds groter ten opzichte van de dienstverlening in de studiezaal. Steeds meer toegangen en bronnen worden op de website geplaatst en als (linked) open data beschikbaar gesteld en waar mogelijk worden archiefstukken digitaal geleverd.

Criteria

  • We stimuleren publieksgerichte activiteiten op basis van het beleid Verleden Verbeeld.
  • We maken het Romeins verleden beter zichtbaar op basis van het Masterplan Romeins Verleden en de vereisen vanuit de beschermde status van Unesco Werelderfgoed.
  • Het Infocentrum WO2 voert zijn activiteiten uit op basis van gemaakte afspraken.

Activiteiten

  • We voeren het beleid Verleden Beleefd en bijbehorende subsidieregeling uit.
  • We stimuleren publieksgerichte en educatieve activiteiten op het gebied van erfgoed. Dit doen we in samenwerking met partners in de stad.
  • We werken samen met de instellingen in de Basis Infrastructuur Erfgoed op basis van Verleden Beleefd.
  • We stellen de archieven en collecties van het Regionaal Archief Nijmegen beschikbaar aan publiek/gebruikers in de studiezaal en online.
  • We maken, op verzoek, het archeologisch materiaal in het depot toegankelijk voor presentatie in exposities of in een museum.
  • We voeren het Masterplan Romeins Verleden uit.
  • We ondersteunen het Infocentrum WO2 in het uitvoeren van een verbindende rol voor het ontwikkelen van een aantrekkelijk programma voor het WO2-erfgoedveld en het informeren van bezoekers over de activiteiten en te bezoeken locaties in het Rijk van Nijmegen.
  • We bespelen de beiaard in de Sint Stevenstoren.
  • We verwerven particuliere archieven en collecties (waaronder boeken, foto's en films, websites) door het Regionaal Archief Nijmegen.

Lasten & baten

0

0,0%

0

0,0%

Deze pagina is gebouwd op 11/15/2024 11:49:12 met de export van 11/15/2024 11:39:58