Veiligheid

Wat willen we komend jaar bereiken?

Wat willen we komend jaar bereiken?

Met het Integraal Veiligheidsplan (IVP) ‘Samen veilig en weerbaar’ (2022-2026) hebben we een stevige basis gelegd voor ons veiligheidsbeleid. De afgelopen jaren hebben we aan de kernthema’s en prioritaire thema’s van dit plan uitvoering gegeven. Dat blijven we ook in 2025 doen. Belangrijke uitgangspunten voor alle thema’s zijn risico- en informatiegestuurd werken zodat vroegtijdig wordt gesignaleerd en geïntervenieerd. Het doel daarbij is het voorkomen en tegengaan van uiteenlopende veiligheidsproblemen. We handhaven daar waar nodig.
In de jaarlijkse veiligheidsbrief leggen we per thema uit het IVP verantwoording af over de voortgang van de uitvoering. Daarnaast blikken we daarin vooruit op de uitvoering van het IVP in het nieuwe jaar. Daarbij werken we informatiegestuurd. Dit betekent dat op basis van criminaliteitscijfers, relevante maatschappelijke ontwikkelingen en evaluatie van de uitvoering van beleid wordt bepaald op welke thema’s focus moet worden gelegd. Zoals gebruikelijk doen wij dit in de veiligheidsbrief die aan het begin van het nieuwe jaar verschijnt, zodat daarin de jaarcijfers van het afgelopen jaar kunnen worden betrokken. Op het moment van schrijven van de Stadsbegroting 2025 (halverwege het jaar) is onze informatie nog onvoldoende om de specifieke activiteiten voor 2025 te bepalen. Daarom wordt hier volstaan met een korte weergave van een aantal activiteiten die in 2025 zullen worden gecontinueerd. De specifieke activiteiten voor 2025 komen, zoals gebruikelijk, in de veiligheidsbrief 2025 aan de orde.

Ambitie :
We zijn een veilige en weerbare stad voor iedereen waar we overlast en criminaliteit voorkomen en tegengaan

Doel: We voorkomen en gaan problemen van overlast, veelvoorkomende criminaliteit en high impact criminaliteit tegen
Activiteiten

  • Per stadsdeel wordt door een Veiliger Wijkteam een veiligheidsaanpak geprogrammeerd en uitgevoerd.

De gemeentelijke regisseur Veiligheid bevordert de integrale samenwerking tussen interne en externe (veiligheids)partners om uitvoering te geven aan een risicogeoriënteerde en informatiegestuurde veiligheidsaanpak in de publieke ruimte. We blijven bewoners en ondernemers betrekken bij de aanpak en het voorkomen van overlast en criminaliteit. Daar waar nodig wordt een goede overdracht bewerkstelligd van casuïstiek (achter de voordeur) naar regieteams en het zorg- en veiligheidshuis. We richten ons in 2025 verder op de aanpak van hotspots in het centrum en overlast van jongeren in de wijken.

Doel: We vergroten de weerbaarheid van de samenleving en de (gemeente)organisatie tegen (invloeden van) ondermijnende criminaliteit

Activiteiten

  • We richten ons met onze ondermijningsaanpak op weerbaarheid van de samenleving, weerbaarheid van de organisatie en bestuurlijke en integrale aanpak .

Voor deze aanpak dient de basis van ons werk op orde te zijn. Deze basis bestaat uit de inzet op bewustwording door middel van voorlichting, informatiegestuurd werken en aansluitende en elkaar versterkende (integrale) werkprocessen. In 2025 blijven we ons hierop richten. We zetten komend jaar met name in op integrale controles bij fenomenen zoals garageboxen en bedrijventerreinen.

Doel: We vergroten de weerbaarheid van jongeren, ouderen en ondernemers tegen digitale criminaliteit

Activiteiten

  • Vergroten van de weerbaarheid tegen digitale criminaliteit vraagt blijvend om onze aandacht.

Onze activiteiten dragen bij aan het versterken van risicobewustzijn en handelingsperspectief bij jongeren, ouderen en kleine en middelgrote ondernemers. We bevorderen hierbij de samenwerking met relevante partners en bedrijven. In 2024 zijn we aan de slag gegaan met HackShield om jongeren weerbaarder te maken tegen digitale criminaliteit. Komend jaar herhalen we deze campagne en bouwen we de inzet van HackShield verder uit.

Ambitie :
We zijn een veilige en zorgzame stad voor iedereen waarin we (ernstige) overlast, crimineel en gevaarzettend gedrag van personen of groepen, waarbij sprake is van (multi)problematiek, tegengaan en voorkomen

Doel: We voorkomen en gaan tegen dat jongeren in de criminaliteit belanden

Activiteiten

  • We geven verder uitvoering aan het plan ‘Perspectief voor onze jeugd’.

We werken samen met professionals om te komen tot een integrale groepsaanpak voor groepen jeugdigen. We brengen de informatie-uitwisseling op orde zodat risicojeugdigen vroegtijdig in beeld komen en vroegtijdig kan worden geïntervenieerd.

Doel: We beperken en voorkomen (ernstige) overlast en criminaliteit door personen, huishoudens en groepen waarbij sprake is van (multi)problematiek

Activiteiten

  • We zetten in op het voorkomen en aanpakken van maatschappelijke problemen als verwarde personen, dak- en thuislozen, ex-gedetineerden en woonoverlast.

We blijven complexe problematiek domeinoverstijgend aanpakken met het oog op bevorderen van de maatschappelijke veiligheid. We zetten met de regieteams multiprobleemhuishoudens, het doorbraakteam en het Zorg- en Veiligheidshuis in op een persoonsgerichte aanpak met als doel het verbeteren van de veiligheid op straat en het verminderen van overlast. Met deze instrumenten gaan we onverminderd door. Daarbij werken we aan duurzame oplossingen voor de aanpak van verwarde personen, dak- en thuislozen en woonoverlast en leveren nazorg aan ex-gedetineerden om recidive te voorkomen. In 2025 zal het Bestuurlijk Overleg Zorg en Veiligheid verder worden ingericht zodat we met de hele regio onderwerpen op het domein van Zorg en Veiligheid onder de aandacht kunnen brengen en daar waar mogelijk en gewenst regionaal afstemmen en inzetten.

Doel: We voorkomen veiligheidsproblemen die kunnen ontstaan door discriminatie, extremisme, radicalisering, polarisatie en maatschappelijke onrust

Activiteiten

  • We blijven inzetten op het voorkomen van veiligheidsproblemen die kunnen ontstaan door discriminatie, extremisme, radicalisering, polarisatie en maatschappelijke onrust.

We blijven faciliteren dat inwoners die discriminatie ervaren dit kunnen melden bij een onafhankelijke antidiscriminatievoorziening en werken aan een lange termijn agenda voor de aanpak van discriminatie. In 2024 wordt onderzoek gedaan naar discriminatie en de uitkomsten daarvan worden begin 2025 verwacht. Dat maakt dat we in 2025 een plan van aanpak maken aan de hand van de uitkomsten van het onderzoek.
In 2025 zullen we de versterkingsgelden radicalisering die we in 2024 aanvragen, inzetten voor zowel de stad als ook de regio. Daarnaast continueren we de casustafel voor de regio Gelderland-Zuid in het Zorg- en Veiligheidshuis met betrekking tot radicalisering. Ten slotte blijven we in ons netwerk en daarbuiten inzetten op het voeren van de dialoog om veiligheidsproblemen die samenhangen met polarisatie, mensen die zich los menen van de maatschappij en maatschappelijke onrust te voorkomen.

Doel: We voorkomen en gaan onveilige situaties als gevolg van (seksuele/straat)intimidatie tegen

Activiteiten

  • Met de uitvoering van het meerjarenbeleidsplan op dit thema gaan we ook in 2025 verder

We blijven ons, samen met diverse partners, richten op het verbeteren van de veiligheid van vrouwen en meisjes in de openbare ruimte en horeca in Nijmegen, alsmede het verstevigen van de beweging die is gericht op het voorkomen en aanpakken van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Ambitie :
We zijn een stad waarin de openbare orde en fysieke veiligheid zijn geborgd. Veiligheidsmaatregelen zijn altijd redelijk, billijk en evenwichtig

Doel: We bevorderen en bewaren de openbare orde

Activiteiten

  • We blijven de burgemeester adviseren over zijn aanpak van de openbare orde

De burgemeester speelt een belangrijke rol in het waarborgen van de lokale veiligheid. Deze richt zich met name op de aanpak van verstoringen of bedreigingen van de openbare orde. Hiertoe heeft de burgemeester wettelijke bevoegdheden die zien op maatregelen als samenscholingsverboden, verblijfsontzeggingen, cameratoezicht, het sluiten van drugspanden en het stellen van voorwaarden aan demonstraties.

Doel: We vergroten de veiligheid van evenementen, horeca en markten risicogestuurd waarbij we ondernemers, organisatoren en inwoners stimuleren verantwoordelijkheid te nemen voor de veiligheid
Activiteiten

  • We houden ons dienstverleningsniveau bij vergunningverlening op orde en stimuleren risico- en informatiegestuurd werken.

We zorgen ervoor dat het niveau van dienstverlening bij de vergunningverlening op orde is en blijft. Ook stimuleren we dat ondernemers en organisatoren verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid van hun onderneming of evenement en daartoe veiligheidsmaatregelen treffen. Risico- en informatiegestuurd werken vragen blijvend om aandacht.

Doel: We voorkomen en gaan branden, ongevallen, rampen, crises en sociale en fysieke gevolgen die daarmee samenhangen tegen

Activiteiten

  • We blijven ondersteunen bij de bestrijding van rampen en crises en ondersteunen daarbij waar nodig onze inwoners in de nafase daarvan.

We continueren de ondersteuning bij de bestrijding van rampen en crises en in de nafase daarvan. Daarbij stimuleren we de zelfredzaamheid van onze inwoners.

Lasten & baten

0

0,0%

0

0,0%

Deze pagina is gebouwd op 11/15/2024 11:49:12 met de export van 11/15/2024 11:39:58