Wat willen we komend jaar bereiken?
Ambitie :
We zijn een klimaatbestendige stad waar de overlast van hitte, droogte en water tot een minimum wordt beperkt en de biodiversiteit wordt bevorderd
Doel: Opvangen en voorkomen van de negatieve effecten van klimaatverandering in de stad
Activiteiten
- We stellen een masterplan op voor wateroverlast en hitte voor de prioritaire gebieden om in 2035 klimaatbestendig te zijn.
- We benutten quick-wins in de openbare ruimte, zoals het weghalen van verhardingen en de aanleg van wadi’s.
- We vertalen de inrichtingsprincipes uit de klimaatadaptatiestrategie in concrete instrumenten zoals HIOR en standaarddetails.
- We nemen de doelstellingen integraal en gebiedsgericht op in de omgevingsvisie en vertalen deze naar regels in het Omgevingsplan.
Doel: Verbeterde water- en groenstructuur en meer biodiversiteit
Activiteiten
- We voeren het nieuwe uitvoeringsprogramma vanuit de Biodiversiteitsagenda uit voor de beleidsvelden groen, biodiversiteit en stadslandbouw.
- We geven uitvoering aan de Uitvoeringsagenda Bomen 2022-2026, onder andere door het planten van 1000 extra bomen per jaar en het verbeteren van groeiplaatsen van bijzondere bomen. Ook delen we bomen uit aan inwoners van wijken die te maken hebben met hittestress.
- We onderzoeken welke speelplekken niet voldoende schaduw hebben en planten, daar waar mogelijk, extra bomen bij.
- We evalueren de regels voor de kapvergunning.
- We implementeren de Toolbox natuur inclusief bouwen in het Omgevingsplan.
- We implementeren de hoofdgroenstructuurkaart in het Omgevingsplan.
- We leggen op geschikte plaatsen nieuwe faunapassages aan.
Doel: Doorontwikkelen van het ecologisch beheer van het groen, en de (stads)bossen
Activiteiten
- We starten in 2025 met het ecologisch beheren van beplanting.
- We stellen een invasieve soortenbeleid op.
Ambitie :
We hebben een groene, gezonde en vitale omgeving om in te wonen, te werken en te recreëren
Doel: Een groene omgeving die bijdraagt aan de gezondheid van de Nijmegenaren en bezoekers en uitnodigt tot spelen, bewegen en ontmoeten
Activiteiten
- We gaan verder met de wijkaanpak waar we groene sociale knooppunten in de wijk realiseren, waar jong en oud met en zonder beperking kan bewegen, ontmoeten, spelen en sporten.
Doel: Een goede rustplaats voor de overleden Nijmegenaren
Activiteiten
- We zorgen voor een toekomstvisie voor onze gemeentelijke begraafplaatsen. Op basis van deze toekomstvisie bepalen we hoe het beheer en exploitatie van deze begraafplaatsen in de toekomst zal plaatsvinden.
Doel: Ondersteunen van natuur-inclusieve stadslandbouw
Activiteiten
- We bouwen het voedselloket Streek op Tafel verder uit samen met al onze partners in Nijmegen en de regio.
- We ondersteunen het initiatief ‘De Voedselverspillingshub’, die voedselverspilling tegengaat en tegelijkertijd goedkope maaltijden biedt aan mensen met een kleine beurs.
Doel: Beheersing, voorkoming en vermindering van omgevingslawaai
Activiteiten
- We stellen nieuw geluidsbeleid vast.
Doel: Beheersing, voorkoming en vermindering van luchtverontreiniging
Activiteiten
- We ontwikkelen een visie voor het gebied rondom de Energieweg, waarmee we de negatieve impact van bedrijven op de leefomgeving verder willen verminderen.
- Om te zorgen voor een schonere binnenvaart zetten we onder andere in op onze deelname aan zero-emissie projecten zoals Zero Emission Services (batterij elektrisch varen) en RH2INE (varen op waterstof) en onderzoeken we de mogelijkheden om de toegang van de havenbekkens voor vervuilende schepen te beperken.
- We nemen actief deel aan landelijke pilots om de overlast door houtstook te verminderen en werken landelijk toe naar mogelijkheden voor lokale verboden in het kader van de nieuwe Omgevingswet.
- We informeren bewoners over de negatieve effecten van stoken en ontmoedigen dit door voorlichting en bewustwording.
- Ook zetten we in op het verwijderen van houtrookkanalen door middel van een subsidieregeling.
- We werken aan de invoering van drie zero emissiezones stadslogistiek, te weten in de binnenstad, Hof van Holland en campus Heijendaal.
- We dragen bij aan het verminderen van overlast van verouderde brom- en snorfietsen. Dit doen we middels een subsidieregeling voor sloop en vervanging. Daarnaast werken we enerzijds aan de invoering van milieuzones in 2025 voor brom- en snorfietsen van voor 2011 (binnenstad, Hof van Holland en campus Heijendaal) en anderzijds aan de invoering van zero emissie zones voor brom- en snorfietsen in 2028 ter grootte van de bebouwde kom van Nijmegen en Lent.
- We voeren het meetplan voor de leefomgeving in Nijmegen West uit en werken hierbij nauw samen met de omgeving.
Doel: Beheersing, voorkoming en vermindering van bodemverontreiniging
Activiteiten
- We werken beleid uit in het kader van het omgevingsplan om de eisen aan bodemkwaliteit zo goed mogelijk af te stemmen op andere beleidsvelden zoals ecologie, gezondheid, energietransitie (bodemenergiesystemen), klimaat (hitte en wateroverlast), etc
- We doen onderzoek naar de haalbaarheid van een gemeentelijke grondbank.
- We onderzoeken de haalbaarheid om hergebruik van grond in openbare ruimte te vergroten door vrijkomende overtollige grond biologisch te verrijken en toe te passen als teelaarde of bomengrond.
Doel: Vermindering van schadelijke effecten door bedrijven en industrie
Activiteiten
- Samen met ODRN zetten we de aanbevelingen uit het OvV-rapport (Onderzoeksraad voor Veiligheid) Industrie en Omwonenden om naar acties en maatregelen. Bijvoorbeeld zetten we een beheerssysteem op om de uitstoot van geur en luchtverontreinigende stoffen door bedrijven actueel in beeld te hebben en versterken we de beleidskaders om gezonder vergunnen mogelijk te maken.
Ambitie :
We zijn een circulaire stad waar we verantwoord omgaan met grondstoffen en deze zoveel mogelijk opnieuw gebruiken
Doel: Verbeterde afvalpreventie en verdergaande afvalscheiding bij huishoudens
Activiteiten
- We leveren het nieuwe afvalbeleid op en starten met de uitvoering hiervan.
Doel: Betere afvalscheiding bij bedrijven
Activiteiten
- We ontwikkelen samen met Huis van de Binnenstad een visie op de gescheiden inzameling in de binnenstad van herbruikbare bedrijfsafvalstromen en geven hier uitvoering aan.
Doel: Een circulaire economie in onze regio en meer circulair inrichten en bouwen
Activiteiten
- We investeren in de verbinding met en de totstandkoming van Via-T, het centrum voor vakmanschap, innovatie, circulariteit en duurzaamheid in de bouw-, installatie- en electrotechniek.
Ambitie :
We zijn een duurzame en energie neutrale stad, waarin we inwoners en bedrijven ondersteunen bij de energie- en warmte transitie en duurzame inwonersinitiatieven stimuleren
Doel: Een energie- en warmtetransitie en verduurzaming in de wijken die samen met de Nijmegenaren en organisaties is gerealiseerd
Activiteiten
- We ontwikkelen samen met bewoners, bewonersinitiatieven en andere partners in de wijk uitvoeringsplannen voor de warmtetransitie, die we ophalen aan de hand van de (nog vast te stellen) geactualiseerde Warmtevisie.
- Per project onderzoeken we samen met betrokken partners wat er mogelijk is en leggen dit als concrete businesscase voor aan de gemeenteraad, zodat we maatwerk kunnen leveren.
- We richten een Nijmeegs Klimaatberaad op en maken gebruik van haar inzichten en ervaring bij het zoeken naar oplossingen in haar wijk, buurt of stad.
- We zetten vaart achter het aanleggen van warmtenetten door samen met andere publieke partners te investeren in collectieve warmtenetten. Hiervoor stellen we budget beschikbaar. We starten in Dukenburg en Stationsgebied
- We stemmen de uitvoering van het realiseren van het warmtenet in Waalsprong en Waalfront af met Vattenfall en projectontwikkelaars (concessie-overeenkomst Vattenfall). Het tempo van de woningbouwopgave bespreken we met Vattenfall en met Indigo B.V. (beheerder warmteinfra naar Waalsprong).
- We voeren de actielijnen uit het Programma Energie besparen Woningen uit, om zo te blijven inzetten op energiebesparing.
- We zoeken betere aansluiting bij inwoners die moeite hebben om de verduurzaming van de eigen woning zelfstandig aan te pakken. We gaan ze intensiever ondersteunen bij de isolatie van hun koopwoning.
- We gaan integraal programmeren om daarmee in kaart te brengen welke knelpunten en kansen er ontstaan in het koppelen van opgaves van de gemeente. Hierbij worden de planningen van woningbouw, vervanging openbare ruimte, aanpassen van oude netwerken en grootschalige bedrijvigheid over elkaar heen gelegd en op kaart gezet. Hierbij hoort ook prioriteren gezien de schaarste qua middelen, ruimte en netcongestie.
Doel: Een energie- en warmtetransitie en verduurzaming bij bedrijven die samen met ondernemers en organisaties is gerealiseerd
Activiteiten
- We realiseren een energie neutrale en aardgasvrije vastgoedportefeuille voor gemeentelijke gebouwen.
Doel: M eer opwekken en gebruiken van duurzame energie
Activiteiten
- We werken samen met de regio aan de realisatie, update en monitoring van de Regionale Energiestrategie de aangepaste Regionale Energiestrategie 2.0.
Doel: Aanpak netcongestie met netbeheerders en medeoverheden
Activiteiten
- We ondersteunen de ontwikkeling van smart energy hubs op bedrijventerreinen, om te beginnen op TPN-West en Bijsterhuizen.
Ambitie :
We hebben een openbare ruimte die toekomstbestendig en leefbaar is
Doel: We vernieuwen en beheren de openbare ruimte zo toekomstbestendig mogelijk
Activiteiten
- We stellen een nieuw beleidsplan op met een bijbehorende nota kapitaalgoederen openbare ruimte.
Doel: Huishoudelijke afvalstromen worden ingezameld
Activiteiten
- We zamelen huishoudelijk afval bij inwoners van Nijmegen in.
Doel: We voeren de gemeentelijke watertaken (afvalwater, hemelwater en grondwater) duurzaam en doelmatig uit
Activiteiten
- We werken aan een nieuw Water en Rioleringsprogramma (WRP) conform het instrumentarium van de Omgevingswet en als vervanging van het huidige Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP).
- We onderzoeken of er aanvullend op het provinciale beleid, gemeentelijk beleid noodzakelijk is voor het bereiken van een acceptabele grondwaterkwaliteit in Nijmegen.